Ocet jabłkowy: zastosowania dla zdrowia i na odchudzanie

Ocet jabłkowy coraz częściej pojawia się w naszej diecie. Nie powinno to dziwić, ponieważ ma on bardzo bogate właściwości lecznicze i można go zastosować na wiele sposobów. Jeśli chcesz poznać najbardziej popularne z nich, przeczytaj nasz artykuł.



Prezentowany ocet, jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzany na bazie jabłek. Są one zgniatane na miazgę i mieszane z drożdżami. Następnie dodawane są bakterie przekształcające alkohol w kwas octowy. Podobnie jak spirytusowy, ocet jabłkowy może być dobrą przyprawą lub naturalnym konserwantem. Jednak oprócz tego znajduje zastosowanie w kosmetyce, może być dobry na odchudzanie i świetnie oczyszcza organizm. W porównaniu do bardziej popularnego octu spirytusowego ma bardziej alkalizujący charakter i nie prowadzi do jego zakwaszenia.



ocet jabłkowy

Czy ocet jabłkowy jest naprawdę zdrowy?



W składzie octu jabłkowego znajduje się wiele aminokwasów i enzymów oraz przyjazne dla organizmu kultury bakterii. Warto wymienić tu cenne polifenole (kwas chlorogenowy i katechina) i flawonoidy (florydzyna, kwercetyna), a także beta-karoten. Do tego wspomnieć o witaminach (głównie A, B, C, E, P), minerałach oraz kwasie mlekowym, octowym i cytrynowym. Na co więc pomaga ocet jabłkowy? Taki zestaw składników działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza spalanie tłuszczu oraz metabolizm komórkowy. W efekcie poprawia się stan wzroku, mięśni oraz koncentracja, odporność i krążenie.

To jeszcze jednak nie wszystko.

Ocet jabłkowy może być również doskonałym kosmetykiem. Wcierany we włosy w formie płukanki nada im zdrowy i lśniący wygląd. Może być również użyty jako środek na cerę. Używa się go do przygotowania domowego toniku łagodzącego stany zapalne i oczyszczającego skórę lub maseczki łagodzącej zmarszczki. W niektórych źródłach możesz znaleźć informacje, że kąpiel w roztworze octu jabłkowego oczyści i zrelaksuje ciało. Jako ciekawostkę podamy fakt, że ocet jabłkowy może być też dobrym antyperspirantem. Jego zapach ulatnia się szybko, więc takie zastosowane jest warte rozważenia. 



Dieta z octem jabłkowym na odchudzanie?

Niektórzy mówią, że ocet pod kątem odchudzania potrafi zdziałać cuda. 

Na początku trzeba wspomnieć, że początkowa szybka utrata wagi to przede wszystkim odwadniające działanie octu. Jego główna siła tkwi przede wszystkim w wolnym działaniu. Taka terapia odchudzająca pozwoli uniknąć efektu jo-jo. Składniki zawarte w tym produkcie przyspieszają rozkład tłuszczu oraz są dobre na trawienie, gdyż przyspieszają produkcję kwasów żołądkowych. Włączenie octu jabłkowego do racjonalnej i zrównoważonej diety z pewnością może wspomóc pozbyć się zbędnych kilogramów.



Ocet jabłkowy w kuchni jest najczęściej stosowany jako przyprawa do zup, sosów i sałatek. Popularne przepisy bardzo często radzą połączyć go z oliwą z oliwek. Odrobina octu podkreśli smak potrawy, a jego niski indeks glikemiczny sprawi, że nie dojdzie do podniesienia poziomu cukru we krwi. Trudno byłoby wymienić wszystkie potrawy, do których dobrym dodatkiem będzie ocet jabłkowy (przepisów jest cała masa!).

Równie często jest on po prostu spożywany oddzielnie bez mieszania z innymi składnikami czy dodawania do bardziej skomplikowanych dań.





Zakup i dawkowanie

Picie octu nie kojarzy się zbyt dobrze, a wiele osób zastanawia jak stosować ten preparat, aby odniósł pożądany skutek. Najczęściej polecana jest po prostu woda z octem jabłkowym. Zalecane dawkowanie to 1-2 łyżki octu dziennie na czczo lub przed posiłkiem.

Zapewne zastanawiasz się jaki ocet jabłkowy kupić? Dobry, najbardziej naturalny ocet jabłkowy ma mętną konsystencję i można w nim zauważyć pływające nitki lub włókna. Z takiego produktu będziesz w pełni zadowolony i nie wyrzucisz pieniędzy w błoto. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby taki ocet zrobić samodzielnie. Wystarczy wziąć całe jabłka, obierki lub ogryzki, wodę i trochę cukru, zmieszać i wsadzić do czystego naczynia. Następnie należy przykryć je gazą, owinąć gumką i pozostawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 2-4 tygodnie.

jabłka na ocet

Jak uniknąć skutków ubocznych?



Istnieją badania naukowe, które wyraźnie wskazują, iż nadmiernie spożycie octu jabłkowego może mieć skutki odmienne od zamierzonych. Najczęściej występujące skutki uboczne polegają przede wszystkim na podrażnieniu żołądka, które może nawet prowadzić do powstawania wrzodów. Dlatego stosując ten preparat, należy zachować umiar i cierpliwość, a osoby mające problemy z żołądkiem powinny przyjmować preparaty w tabletkach wyprodukowane na bazie tego octu. Podwójną ostrożność należy także zachować w ciąży, a przed rozpoczęciem terapii octem jabłkowym skonsultować się z lekarzem. W tym przypadku efekty także w końcu przyjdą, ale trzeba będzie na nie poczekać trochę dłużej. Świadczą o tym opinie zadowolonych osób, które licznie pojawiają się w Internecie i nie tylko.

Oceń artykuł:
[Głosów: 1 Średnia ocena: 5]

 

Zostań na dłużej – dowiedz się więcej!

Te superfoods mogą Cię zainteresować:

stewia acerola chia